- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. De flesta dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. De flesta dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
November månads grönsaker i fokus: Salladskål & Savojkål
Vecka 46
Måndag:
- Pasta "carbonara"
- Pasta med broccolisås
Tisdag:
- Fiskbullar med kokt potatis och hemlagad dillsås
- Färs-Fräs garden style serveras med örtyoghurt
Onsdag:
- Cowboysoppa på nötfärs
- Nån annan soppa!
Torsdag:
- "Djungelkyckling" med curry serveras med ris, banan, och mango chutney
- Grön djungelgryta med quorn och kokos
Fredag:
- Kökets val av pastarätt
Vecka 47
Måndag:
- Tiktokpasta (med tomat och fetaost)
Tisdag:
- Raggmunk och blodpudding med klassikern vitkålssallad med lingon. Alternativa tillbehör: crème fraiche och rödlök"
- Gnocchigratäng med tomat och mozarella
Onsdag:
- Fiskburgare (av sej och guldlax)
- Vegburgare
Torsdag:
- Blomkål- och sellerisoppa med paprikacreme
Fredag:
- Kycklingfiléer med dijonkryddad gräddsås och savojkål, serveras med klyftpotatis
- Biff caribbean med samma tillbehör
Vecka 48
Måndag: Tacobuffé med 3 sorters färs - sojafärs, kycklingfärs och blandfärs
Tisdag: Wokade nudlar med asiatiska smaker, serveras med sweet chilisås
Onsdag: Köken ser vad de hittar för spännande i frysarna!
Torsdag: Stängningsdag
Fredag: Laxfilé alternativt Morotsbiff, serveras med kokt potatis och romsås (tångrom)
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor
Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.