- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i förskolan
Mat och meny i förskolan
På förskolorna Äventyret och Ambjörnsgården finns varsitt tillagningskök som jobbar med en gemensam lunchmeny. Frukost och mellanmål planeras självständigt i varje kök. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag!
I förskoleåldern växer och utvecklas barnen i snabb takt. De timmar som dagligen läggs på mat och måltider i förskolan ger goda och unika möjligheter att på ett roligt och naturligt sätt påverka såväl matvanor som attityder till mat i positiv riktning. Att som barn erbjudas och exponeras för många olika sorters livsmedel och maträtter är en av de viktigaste faktorerna för hälsosamma matvanor som vuxen.
Vi jobbar med valfrihet för de yngre. Vissa dagar serveras två rätter i förskolan, där barnen får välja den ena eller äta lite av båda. Här finns också månadens grönsak, en grönsak som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Meny förskolan
Samtliga rätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid. Vissa dagar finns två olika rätter att välja mellan. Alla är välkomna att smaka av det ena eller av båda. Observera att vid allergier finns inte alltid två rätter att välja mellan.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Månadens grönsak i mars är vitkål!
Vecka 13
Måndag:
- Fish taco med sprödbakade sejnuggets, mangosalsa, picklad rödlök och chilimajjo
- Veggie taco med nuggets på ärta och med tillbehör som ovan
Tisdag - Greklands nationaldag inspirerar oss:
- Citronkyckling med rostad kulpotatis och tzatziki
- Blanda din egen Grekiska sallad: tomat, oliver, fetaost och mycket mer finns på salladsbordet
Onsdag: Mexikansk tacogratäng
Torsdag:
- Morotsbiff med kokt potatis och brunsås
- Kålpudding med kokt potatis, brunsås och lingonsylt
Fredag: Förskolekockarnas gröna lasagne
Månadens grönsak i april är sparris!
Vecka 14
Måndag:
- Biff stroganoff med kokt potatis och crème fraiche
- Kökets gröna gryta
Tisdag: Blodpudding, stekt potatis och falukorv /sojakorv/ kycklingkorv
Onsdag: Pizzabuffé
Torsdag: Fiskbullar i hemlagad dillsås, serveras med kokt potatis
Fredag: Morotssoppa på morotens dag!
Vecka 15
Måndag:
- Stekt kyckling med ugnsrostad potatis och örtcrème
- Vegbiff med samma tillbehör
Tisdag:
Gör din egen sallad: pasta, tonfisk, ärter, majs, ägghalvor och Rhode island dressing finns på buffén
Onsdag: Sparrissoppa
Torsdag: Fiskburgare av sej och guldlax, serveras med goa tillbehör
Fredag: Tacopaj veggo med vitlökssås
Frukost och mellanmål på förskolan
På förskolorna planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
I första hand serveras:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång i bland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.