Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i grundskolan

I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.

Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.

På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Menyer grundskolan

Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

Månadens grönsak i mars är vitkål!

vecka 13

Måndag: Fish taco med sprödbakade sejnuggets, mangosalsa, picklad rödlök och chilimajjo
På hörnet: Veggie taco med nuggets på ärta och med tillbehör som ovan

Tisdag - Greklands nationaldag inspirerar oss:
Citronkyckling med rostad kulpotatis och tzatziki
På hörnet: Blanda din egen Grekiska sallad: tomat, oliver, fetaost och mycket mer finns på salladsbordet

Onsdag: Mexikansk tacogratäng
På hörnet: Stekt panerad rotselleri med havreris och gorgonzolasås

Torsdag: Vegschnitzel med potatis, brunsås och pressgurka
På hörnet: Kålpudding med kokt potatis, brunsås och lingonsylt

Fredag: Lasagne à la green corner
På hörnet: Kökets val

 

Månadens grönsak i april är sparris!

vecka 14

Måndag: Biff stroganoff med kokt potatis och crème fraiche
På hörnet: Libabröd med bön- och paprikafyllning

Tisdag: Blodpudding och potatisbullar med lingonsylt/äpplemos
På hörnet: Linssoppa med kokosmjölk, mjuk smörgås med pålägg

Onsdag: Pizzabuffé

Torsdag: Fiskbullar i hemlagad dillsås, serveras med kokt potatis
På hörnet: Sparrisrisotto med parmesanost

Fredag är Morotens dag:
Morotssoppa, hembakt bröd med pålägg.
På hörnet: Morotsbiff med potatismos och dillmajonnäs

vecka 15

Måndag: Tacopaj veggo med persikosalsa och vitlökssås
På hörnet: Stekt kyckling med ugnsrostad potatis och örtcrème

Tisdag: Gör din egen pastasallad; pasta, tonfisk, ärter, majs, grönsallad, ägghalvor och Rhode island dressing finns på buffén
På hörnet: Poke bowl med teriyakimarinerad tofu, ris, edamamebönor, avokado, grönsallad, inlagd ingefära och mango

Onsdag: Sparrissoppa
På hörnet: Fiskburgare av sej och guldlax, serveras med goa tillbehör

Torsdag: PÅSKBUFFÉ

Fredag: Kökets val

vecka 16 -
Påsklov och fritidskockarna komponerar sin egen meny

Frukost och mellanmål på fritids

På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

Till frukost och mellanmål serveras i första hand:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång ibland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.