Dela sidan på sociala medier

Mat och meny i grundskolan

I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.

Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.

På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.

Ansökan specialkost

För att skolor och förskolor inom Skaraborgs kommuner ska kunna servera säker och korrekt medicinskt befogad specialkost har en ny rutin tagits fram i samverkan mellan Skaraborgs kommuner och dess sjukhus.

Här finns blankett för ansökan om specialkost

Medicinsk specialkost

Med medicinsk specialkost menas här kost anpassad efter ett visst fysiskt sjukdomstillstånd såsom allergi eller celiaki. För att säkerhetsställa att skolor och förskolor erbjuder rätt medicinsk specialkost krävs uppvisande av läkarintyg som styrker elevens/barnets behov.

Läkarintyg från specialistvård för barn- och ungdomsmedicin

Intyg för medicinsk specialkost skall skrivas av läkare inom specialistvård för barn- och ungdomsmedicin. Detta för att säkerställa att barnet får ett korrekt omhändertagande med uppföljning för att kontrollera om allergin kvarstår eller har vuxit bort. Undantag är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg. Intygen ska vara tidsbegränsade undantaget kroniska diagnoser där intygen kan vara giltiga hela skoltiden.

Läkarintyg från primärvård godkänns endast om det på intyget framgår att barnet/eleven är remitterad till specialistvård. I dessa fall godkänns primärvårdens intyg max 6 månader.

Menyer grundskolan

Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.

Till lunchen serveras dessutom:

  • En varierad salladsbuffé
  • Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck

* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.

November månads grönsaker i fokus: Salladskål & Savojkål

vecka 46

Måndag:
Pasta "carbonara" eller Pasta med med broccolisås
Green Corner: Råraka med crème fraiche och rödlök
Tisdag:
Fiskbullar med kokt potatis och hemlagad dillsås
Green Corner: Färs-Fräs garden style serveras med örtyoghurt
Onsdag:
Cowboysoppa på nötfärs, mjuk smörgås
Green Corner: Savojkål i form
Torsdag:
"Djungelkyckling" med curry serveras med ris, banan, och mango chutney
Green Corner: Japansk vitkålspannkaka "Okonomiyaki", serveras med majonnäs, majs, Bulldogsås och gari (inlagd ingefära)
Fredag:
Kökets val av pastarätt
Green Corner: Mexikansk nachogratäng

vecka 47

Måndag:
Tiktokpasta
Green Corner: Rostad savojkål med solrosfrön och citron, serveras med matvetesallad
Tisdag:
Raggmunk och blodpudding serveras med klassikern vitkålssallad med lingon eller lite modernare för den som vill; crème fraiche och picklad rödlök
Green Corner: Gnocchigratäng med tomat och mozarella
Onsdag:
Fiskburgare (av sej och guldlax)
Green Corner: Vegburgare
Torsdag:
Blomkål- och sellerisoppa med paprikacreme, serveras med hembakt bröd och pålägg
Green Corner: Makaronipudding med squash och paprika
Fredag:
Kycklingfiléer med dijonkryddad gräddsås och savojkål, serveras med klyftpotatis
Green Corner: Biff caribbean med samma tillbehör

vecka 48

Måndag:
Tacobuffé med 3 sorters färs - sojafärs, kycklingfärs och blandfärs
Tisdag:
Wokade nudlar med asiatiska smaker, serveras med sweet chilisås
Green Corner: Grönkålsgratäng med ädelost
Onsdag:
Köken ser vad de hittar för spännande i frysarna!
Torsdag: Stängningsdag
Fredag:
Laxfilé med kokt potatis och romsås (tångrom)
Green Corner: Pastagatäng med savojkål, fetaost och paprika

Frukost och mellanmål på fritids

På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.

Till frukost och mellanmål serveras i första hand:

  • Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
  • Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
  • Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
  • Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
  • Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker

Någon gång ibland/sällan serveras:

  • Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
  • Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
  • Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
  • Korv och bröd
  • Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

EU:s logga med texten "Skolmjölken som serveras här finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruk".

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.