- Du är här:
- Startsida
- Barn och utbildning
- Måltidsenheten
- Mat och meny i grundskolan
Mat och meny i grundskolan
I köket på Nya Centralskolan lagas maten till kommunens grundskolor.
Här arbetar vi med råvaror av hög kvalitet och med ett stort fokus på god mat till våra matgäster. Varje dag serveras två olika rätter, och på Nya Centralskolan också en tredje rätt som inte är planerad i förväg. På så sätt tar vi vara på rester och får ut det mesta av maten som köps in. Nästan varje dag finns dessutom hembakat bröd till lunchen. Det är uppskattat av våra matgäster, och dessutom ytterligare en smart restslukare.
På Lunneviskolan arbetar man också med månadens grönsak, en grönsak i säsong som man också inkluderar i den övriga pedagogiken på olika sätt.
Menyer grundskolan
Samtliga lunchrätter tillsammans med sina tillbehör skapar en komplett måltid.
Till lunchen serveras dessutom:
- En varierad salladsbuffé
- Ekologisk mjölk eller vatten som måltidsdryck
* Dagens fisk presenteras vid måltiden eftersom vi köper färsk fisk efter pris och tillgång.
Månadens grönsak i mars är vitkål!
vecka 13
Måndag: Fish taco med sprödbakade sejnuggets, mangosalsa, picklad rödlök och chilimajjo
På hörnet: Veggie taco med nuggets på ärta och med tillbehör som ovan
Tisdag - Greklands nationaldag inspirerar oss:
Citronkyckling med rostad kulpotatis och tzatziki
På hörnet: Blanda din egen Grekiska sallad: tomat, oliver, fetaost och mycket mer finns på salladsbordet
Onsdag: Mexikansk tacogratäng
På hörnet: Stekt panerad rotselleri med havreris och gorgonzolasås
Torsdag: Vegschnitzel med potatis, brunsås och pressgurka
På hörnet: Kålpudding med kokt potatis, brunsås och lingonsylt
Fredag: Lasagne à la green corner
På hörnet: Kökets val
Månadens grönsak i april är sparris!
vecka 14
Måndag: Biff stroganoff med kokt potatis och crème fraiche
På hörnet: Libabröd med bön- och paprikafyllning
Tisdag: Blodpudding och potatisbullar med lingonsylt/äpplemos
På hörnet: Linssoppa med kokosmjölk, mjuk smörgås med pålägg
Onsdag: Pizzabuffé
Torsdag: Fiskbullar i hemlagad dillsås, serveras med kokt potatis
På hörnet: Sparrisrisotto med parmesanost
Fredag är Morotens dag:
Morotssoppa, hembakt bröd med pålägg.
På hörnet: Morotsbiff med potatismos och dillmajonnäs
vecka 15
Måndag: Tacopaj veggo med persikosalsa och vitlökssås
På hörnet: Stekt kyckling med ugnsrostad potatis och örtcrème
Tisdag: Gör din egen pastasallad; pasta, tonfisk, ärter, majs, grönsallad, ägghalvor och Rhode island dressing finns på buffén
På hörnet: Poke bowl med teriyakimarinerad tofu, ris, edamamebönor, avokado, grönsallad, inlagd ingefära och mango
Onsdag: Sparrissoppa
På hörnet: Fiskburgare av sej och guldlax, serveras med goa tillbehör
Torsdag: PÅSKBUFFÉ
Fredag: Kökets val
vecka 16 -
Påsklov och fritidskockarna komponerar sin egen meny
Frukost och mellanmål på fritids
På fritids planeras frukost och mellanmål självständigt. Fråga gärna kockarna om du undrar vad som serveras just idag.
Till frukost och mellanmål serveras i första hand:
- Bröd, gröt och flingor/müsli - nyckelhålsmärkta
- Smörgåsmargarin - rapsoljebaserat, nyckelhålsmärkt, berikat med D-vitamin
- Pålägg - ost av olika slag, messmör, ägg, majonnäs, kaviar och andra fiskpålägg, vegetariska röror, spreads och pålägg
- Frukt, bär och grönt efter säsong (sylt och äppelmos till gröt)
- Drycker - vatten, mjölk och juicer utan tillsatt socker
Någon gång ibland/sällan serveras:
- Sylt, äppelmos, russin eller annan torkad frukt till filen/yoghurten
- Hemlagad kräm eller soppa på bär och frukt
- Charkprodukter som pålägg, exmpelvis leverpastej, korv och skinka
- Korv och bröd
- Varm choklad, nyponsoppa, blåbärssoppa och andra söta soppor

Mjölken som serveras i Grästorps förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden.