- Du är här:
- Startsida
- Trafik och infrastruktur
- Snöröjning
Snöröjning
Här kan du läsa mer om hur snön tas om hand i Grästorps samhälle under vintern.
Grästorps kommun ansvarar för att röja de kommunala vägarna. De statliga vägarna snöröjs av Trafikverket.
Hur förbereder vi oss för snöfall?
Under vinterhalvåret håller teknisk enhet hela tiden koll på väderprognosen. Medledarna har beredskap för att säkra att personal finns för att snöröja vid snöväder. Dessutom har kommunen avtal med ett antal entreprenörer som rycker in vid behov.
När påbörjas snöröjning?
Snöröjning påbörjas när 6 cm snö ligger på gator och vägar. För att kunna göra ett effektivt arbete ser vi helst att snöandet har avtagit innan vi börjar, för att slippa röja samma yta flera gånger. Vid mindre snöfall halkbekämpar vi efter behov.
Vår målsättning är att hantera snöröjningen på ett så resurssmart sätt som möjligt, både vad gäller skattemedel och personal. Är det milt och ska bli kallare ka n det till exempel vara läge att snöröja omgående, oavsett hur mycket snö som ligger, för att undvika isgata. Ska det i stället bli plusgrader och tö kan det vara smartare att avvakta med snöröjningen.
När det snöar mycket förlängs åtgärdstiderna. Snöar det kontinuerligt kommer snöröjningen att fokusera på att hålla samhället öppet. Då får vi prioritera bort arbete som att skotta bort vallar och köra undan snö och ta det då snöfallet avtagit.
Vem ansvarar för vinterväghållningen på gång- och cykelbanor?
Fastighetsägare (både till villor, hyreshus och industrifastigheter) ansvarar för trottoarer och gångbanor längs fastigheten eller 1,2 meter från fastighetens gräns ut i körbanan där gångbana saknas. Ansvaret sträcker sig utanför huset eller utmed tomtgränsen. Som fastighetsägare har du ansvar för att snöröja och sanda vid halka och snö, att bryta snövallen vid gatukorsningar och att hålla rännstensbrunnar rena vid snösmältning.
Till dig som har egen tomt
Har du skottat din egen uppfart är det inte tillåtet att lägga ut snö på gatan i stora snöhögar. Den egna snön måste man hantera på sin egen tomt. Om man lägger snön på gatan och plogbilen kommer så hamnar snön på infarten igen, eller om plogbilen just varit där och det läggs ut ny snö på gatan så blir gatan oskottad för alla. Vi försöker undvika att ploga upp stora mängder snö vid garageuppfarter och liknande, men ibland är det svårt att hitta andra ställen att placera snön på, och dessutom arbetar vi ofta under stark tidspress för att hinna snöröja så fort som möjligt.
Hur snabbt börjar vi halkbekämpa?
Vid risk för halka halkbekämpas gatorna kontinuerligt. Vissa situationer kan dock skapa snabba omslag, till exempel underkylt regn. Det är därför viktigt att du alltid går, cyklar eller kör efter väglagets förutsättningar.
Var kan jag hämta sand för halkbekämpning?
Hämta sand på tekniska kontoret på Odinsgatan 19 under vardagar kl. 06:30-15:30.
Det finns också sand i lådor på följande platser:
- Bakom kulturhuset mot Stationsgatan
- På Marknadsberget
- Vid entrén till Kommunens hus
När snöröjs min gata?
Huvudvägnätet, det vill säga huvudleder, samt industrigator prioriteras före bostadsgator. Det finns ingen exakt tid för när snöröjningen sker på en särskild gata.
Vad gör jag om jag inte är nöjd med snöröjningen?
Om du inte är nöjd med snöröjningen kan du göra en felanmälan till oss via vår självserviceportal. Då behöver du ett BankID.