Dela sidan på sociala medier

Bli politiker i Grästorps kommun

Om du är intresserad av samhällsfrågor och vill påverka hur Grästorps kommun ska utvecklas, kan du bli politiker på lokal nivå. Som politiker är du en del av den demokratiska styrningen i kommunen.

Hur blir jag politiker i Grästorps kommun?

För att bli vald till ett politiskt uppdrag måste du vara medlem i ett parti som är representerat i kommunfullmäktige och vara folkbokförd i kommunen.

Valet till kommunfullmäktige hålls vart fjärde år i samband med de allmänna valen. Innan detta nominerar partierna sina kandidater. Det är sedan upp till kommunens röstberättigade invånare att rösta på det parti eller den person de vill se i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige utser ledamöterna i kommunens nämnder och bolagsstyrelser, och mandatfördelningen speglar sammansättningen i kommunfullmäktige.

Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga förtroendevalda i Grästorps kommun Länk till annan webbplats.

Vad innebär det att vara politiker i Grästorps kommun?

De flesta politiker i Grästorps kommun är fritidspolitiker. De har ofta andra jobb och deltar i möten på sin fritid. Hur ofta utskott, nämnder eller styrelser sammanträder varierar, men de flesta har möten en gång i månaden.

Mellan möten förväntas politiker hålla sig uppdaterade inom sina ämnesområden, läsa handlingar, delta i den offentliga debatten, möta medborgare och ansvara för de beslut som fattas.

Fritidspolitiker får ersättning för de möten de deltar i, vilket kallas arvode. De kan också få ersättning för förlorad arbetsinkomst om de missar arbete för att delta i möten. Arvode kan även betalas för studiebesök, kurser och konferenser.

Mer information om reglementen och arvoden för förtroendevalda finns under styrande dokument.

Roller och ansvar

Som politiker är din huvuduppgift att fatta beslut. Du är med och bestämmer kommunens inriktning, mål och finansiering, och därigenom styr du verksamheten.

Det politiska uppdraget innebär att du ansvarar för hur kommunens resurser används, beslutar i frågor som påverkar människors vardag och leder den kommunala organisationen.

Tjänstepersonerna i kommunen ansvarar för att genomföra de beslut som fattas av politikerna. De analyserar och förbereder underlag för beslut, och återkopplar resultat och effekter. Tjänstepersoner ska arbeta opartiskt och sakligt, och stödja politikerna genom att tydliggöra möjligheter, risker och konsekvenser av olika förslag. De ska också främja demokratiska värderingar som alla människors lika värde, mångfald och rättssäkerhet.

Kort sagt beslutar politikerna om vad som ska göras i kommunen, medan tjänstepersonerna bestämmer hur det ska genomföras.

Utbildning för politiker

Grästorps kommun erbjuder utbildningar för politiker under mandatperioden, anpassade efter vilken post du har. I början av varje mandatperiod får nya politiker utbildning för att kunna utföra sina uppdrag. De olika nämnderna har också egna utbildningar för sina politiker.

Digitala handlingar, läsplatta och e-postadress

Grästorps kommun använder digitala kallelser och handlingar. Som ledamot får du låna en läsplatta för att kunna läsa handlingarna under ditt uppdrag.

Alla med förtroendeuppdrag i Grästorps kommun får också en kommunal e-postadress (fornamn.efternamn@grastorp.se). All kommunikation från kommunen skickas till denna adress, som också visas i dina kontaktuppgifter på kommunens webbplats.

Kommunal självstyrelse

Kommunal självstyrelse innebär att kommuner sköter lokala frågor med stor handlingsfrihet. Denna självstyrelse utövas av politiska församlingar som valts av kommunens invånare.

Självstyrelsen, som sedan 1974 är inskriven i grundlagen, ger kommuninvånarna ansvar och inflytande över gemensamma frågor. Kommuner har ett brett ansvar för välfärd och lokal utveckling, men styrs också av lagar och statliga regleringar. Kommunerna har rätt att ta ut skatt för att finansiera sin verksamhet.

Vill du veta mer?

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har mycket information för nya förtroendevalda. Där kan du också läsa om hur det är att vara politiker på kommunal eller regional nivå.

Stöd och utbildning för nya förtroendevalda (SKR) Länk till annan webbplats.