- Du är här:
- Startsida
- Kommun och politik
- Kris och beredskap
- Om krisen kommer
Om krisen kommer
Här har vi samlat information om kommunens ansvar och förberedelse inför en kris samt hur du får tillgång till viktig information vid en kris.
Vi lever i ett sårbart samhälle med hot och risker som snabbt kan slå ut viktiga och grundläggande funktioner i vår samhälle, så som el- eller vattenförsörjning.
En kris kan komma plötsligt och kräver snabba beslut, därför är det viktigt att vara förberedd. Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands, vår egen och våra anhörigas säkerhet.
Kommunens ansvar
Kommunerna har en viktig roll i samhällets krisberedskap och kommunens arbete med krisberedskap är en av grundpelarna för vår säkerhet. Det är kommunens ansvar att minska riskerna för en kris, bland annat genom att vara förberedd för att en kris kan ske.
Kommunen ska värna människors liv och hälsa och se till att grundläggande funktioner i samhället, exempelvis äldreomsorg, vattenförsörjning, fjärrvärme, räddningsstjänst och skola fungerar även under en kris. Enligt lag måste kommunerna förbereda sig på för hur de ska minska risken för att något drabbar den egna verksamheten, bland annat genom en risk- och sårbarhetsanalys.
När det händer något extraordinärt som avviker från det normala är det kommunens skyldighet att agera. Det inträffade måste innebära en allvarlig störning eller överhängande risk för allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.