Artikeln publicerades 3 mars 2025

Uppföljningsrapport Nya Centralskolan

Åtgärderna från Grästorps kommun sedan Skolinspektionens granskning i maj 2024 har haft effekt, visar uppföljningsbeslutet.

"Jag ser att det intensiva arbete som har genomförts av all personal på skolan och att de åtgärder vi genomfört ger resultat för att komma till rätta med flera av punkterna som Skolinspektionen identifierat. Vårt mål är att varje elev ska känna sig trygg och få de stöd de behöver för att lyckas i skolan", säger Catarina Tenggren Natt och Dag, bildningschef i Grästorps kommun.

I rapporten från Skolinspektionens besök i april-maj 2024 uppmärksammades brister gällande dokumentation och uppföljning kring särskilt stöd, upprepad frånvaro samt utredning vid kränkande behandling. Verksamheten har genomfört åtgärder genom att vidareutbilda personal, och genom att förbättra och utveckla planer, rutiner och mallar för anmälan och uppföljning av särskilt stöd, upprepad frånvaro samt utredning av kränkande behandling.

I arbetet med frånvaro har vi reviderat rutiner för att utreda och åtgärda frånvaro. Vid upprepad eller längre frånvaro utreder vi orsakerna och vidtar nödvändiga åtgärder för att öka elevens närvaro. I sin uppföljningsrapport bedömer Skolinspektionen att verksamheten på Nya Centralskolan nu uppfyller alla krav inom detta område.

I arbetet med särskilt stöd har vi informerat personal om skollagens bestämmelser och sett till att samtliga åtgärdsprogram tydligt anger när uppföljning och utvärdering ska ske, samt vem som är ansvarig. Vi fortsätter att utreda och dokumentera elevernas behov för att säkerställa att ingen elev hamnar efter. I vårt arbete framåt bedömer Skolinspektionen att det kvarstår att färdigställa utredningar som påbörjats men som ännu inte färdigställts, och att det kvarstår ytterligare utredningar.

I arbetet med kränkande behandling har vi genomfört informationsinsatser för skolans personal om skyldigheten att motverka kränkande behandling och att anmäla sådana händelser till rektor. Vi har upprättat en ny plan mot kränkande behandling och vi arbetar aktivt för att skapa en trygg och respektfull skolmiljö.

I Skolinspektionens utredning framgår att det fortsatt finns ett problem med kränkande språkbruk och att vi fortsatt behöver arbeta med att personalen är samordnad och har ett gemensamt förhållningssätt. All personal ska agera när en elev utsätts för kränkande behandling samt anmäla till rektor när en elev anser sig bli utsatt för kränkande behandling.

"Här är vi medvetna om att det fortfarande finns utmaningar, och vi fortsätter vårt arbete för att alla elever ska känna sig trygga. Arbetet mot kränkande språkbruk sker givetvis på skolan tillsammans med våra elever, men det måste också ske hemma, med våra elevers trygga vuxna, med föreningar, näringsliv och andra aktörer", säger Catarina Tenggren Natt och Dag.

Ärendet med Skolinspektionens granskning följs i bildningsutvecklingsutskottet, i kommunstyrelsens arbetsutskott och i kommunstyrelsen.