- Du är här:
- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Bo och bygga
- Bygga nytt, ändra eller riva
- Kulturhistoriska byggnader och kulturmiljöer
Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer
Enligt Plan- och bygglagen och Plan- och byggförordningen finns ett antal byggnadsåtgärder som är bygglovsbefriade inom detaljplan. Åtgärderna är dock inte lovbefriade på byggnader eller i bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Det är byggnadens eller bebyggelseområdets värden som avgör om ett visst objekt är särskilt värdefullt. Det behövs alltså inget utpekande i förväg för att bestämmelserna ska gälla.
Lagen är formulerad så att det är bebyggelsemiljöns värden som är styrande och inte huruvida den tilltänkta åtgärden innebär en förvanskning av den kulturhistoriska bebyggelsemiljön.
Detaljplaner och områdesbestämmelser
Bebyggelse med kulturhistoriska värden kan genom detaljplaner och områdesbestämmelser skyddas genom rivningsförbud samt skydds- och varsamhetsbestämmelser (q-märkning och k-märkning)
Kulturhistorisk inventering
En kulturhistoriskinventering pekar ut kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer.
Fornlämningar
Om ett fornminne påträffas under grävning eller annat arbete ska arbetet genast avbrytas och länsstyrelsen kontaktas. Den som avser att uppföra en byggnad eller en anläggning eller genomföra ett annat arbetsföretag bör i god tid ta reda på om någon fornlämning kan beröras av företaget genom att inhämta information från Länsstyrelsen och vid behov snarast samråda med Länsstyrelsen. Den som på något sätt vill ändra eller ta bort en fornlämning måste ha Länsstyrelsens tillstånd.
Byggnadsminnen
En byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde får förklaras för byggnadsminne av Länsstyrelsen (KML 3 kap). När en byggnad förklaras för byggnadsminne, ska Länsstyrelsen genom skyddsbestämmelse ange på vilket sätt byggnaden ska vårdas och underhållas samt i vilka avseenden den inte får ändras.
Kyrkliga kulturminnen
Samtliga kyrkobyggnader som uppförts innan 1940 och sådana kyrkobyggnader som tillkommit efter 1939 och som Riksantikvarieämbetet beslutat har högt kulturhistoriskt värde, får enligt 4 kap KML inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd från Länsstyrelsen.
Värdefulla odlingslandskap
Odlingslandskapet har ett högt kunskapsvärde och upplevelsevärde. Det småskaliga och mångformiga odlingslandskapet hotas dock både genom igenväxning och rationaliseringar i jordbruket.
Kulturmiljön i Grästorp
Grästorps kommun har en rik historia som en del av den bördiga västgötaslätten. Det finns ett stort antal lämningar och miljöer från stenåldern och framåt. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och kulturmiljöer finns både inom och utanför tätorten.
q- och k-märkning
I Grästorp finns q-märkta byggnader inom kvarteret Lugnet där Grästorps kyrka och församlingshem finns. Det finns också ett antal hus inom kvarteret Björnen som är skyddade.
Kulturhistorisk inventering
I rapporten "Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Grästorps kommun" finns ett antal byggnader utpekade, dels inom tätorten men också utanför tätorten.
Byggnadsminnen
I Grästorps kommun finns ett byggnadsminne, Hedåkers säteri. Hedåkers säteri är ett av landets äldsta, nämnt under 1300- talet senare del. Den nuvarande mangårdsbyggnaden uppfördes troligen omkring mitten av 1700- talet, men kan också innehålla delar av en byggnad från 1600- talet.
Kyrkliga kulturminnen
Samtliga kyrkobyggnader som uppförts innan 1940 och sådana kyrkobyggnader som tillkommit efter 1939 och som Riksantikvarieämbetet beslutat har högt kulturhistoriskt värde, får enligt 4 kap KML inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd från Länsstyrelsen. Samtliga tio kyrkor i Grästorps kommun omfattas av den generella tillståndsplikten.
Värdefulla odlingslandskap
Odlingslandskapet är en viktig del av vår historia och har stor betydelse för kulturmiljön på landsbygden.
I Länsstyrelsens bevarandeprogram och åtgärdsplan för odlingslandskapets natur- och kulturmiljövärden i Skaraborgs län (1992) redovisas fem områden med sådana värden i Grästorps kommun, Frambo, Trökörna, Flo, Ås och Täng.