Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 11 mars 2025

Ny projektmodell vid investeringar

Projektmodellen som tagits fram gemensamt för de sex samarbetskommunerna i Västra Skaraborg används sedan ett drygt halvår även i Grästorps kommun. Modellen bygger på en tydlig process i flera steg, där varje steg säkerställer att beslutsunderlagen är genomarbetade. Om ett steg inte uppfyller kraven, går inte projektet vidare till förverkligande.

Nya uppdrag och projekt inleds med en behovsbeskrivning. Det innebär att syftet blir tydligt redan innan beslut fattas och genomförandet påbörjas. Om det inte uppfyller kraven avslutas det. Detta leder till högre kvalitet och effektivitet i projekten och en mer hållbar hantering av kommunens resurser.

Alla nya investeringsprojekt inom samhällsbyggnadsverksamheten följer denna modell. För pågående projekt som startade innan modellen infördes integreras momenten successivt i takt med att projekten fortskrider.

”Utöver arbete i projektmodellen har vi också gjort en tydlig planering för de olika momenten i investerings- och planeringsprojekt. Det ger oss möjlighet att jobba effektivt, både vad gäller kostnad och personal, men också med samarbetspartners som upphandlingsenheten för kommunerna i Västra Skaraborg, som finns i Lidköpings kommun säger Eveline Karlsson, samhällsbyggnadschef i Grästorps kommun.

För vissa större projekt i investeringsplanen krävs igångsättningsbeslut från kommunstyrelsen innan projektet får starta.

”Historiskt har en del beslut om projekt fattats på otillräckliga grunder. Man kan säga att det varit en växelverkan mellan snabba beslut som tagits på bristfälligt underlag, och bristfälligt underlag för att det har funnits en önskan om snabba beslut, men det är inte ett hållbart sätt att arbeta, och inte god ekonomisk hushållning med skattemedlen. Nu har vi en långsiktig investeringsplan som sträcker sig över tio år, och en budgetplan som sträcker sig över fem år, som bidrar i större utsträckning till god ekonomisk hushållning och generationsperspektivet.” säger Robert Fransson, kommunstyrelsens ordförande.

Frågor och svar om projektmodellen

Hur länge har man arbetat efter projektmodellen i Grästorps kommun?

Kommunledningsgruppen beslutade om tillämpning av modellen i juni 2024.

Måste det inte vara ett politiskt beslut att införa en sådan modell?

Nej, en projektmodell är en arbetsmetod, och den behöver inte beslutas politiskt. Däremot har kommunstyrelsen blivit informerade den 12 februari 2025.

Finns det en projektledare för projektmodellen?

Nej, men det finns ansvariga tjänstepersoner i Lidköpings kommun som arbetar med utvecklingen av modellen.

Hur vet ni att projektmodellen har effekt?

Någon utvärdering har ännu inte gjorts, eftersom vi bara arbetat enligt modellen i ett drygt halvår, och de flesta av våra projekt sträcker sig över flera år. Vi ser dock att modellen är till stor hjälp att ta fram bra förstudier och beslutsunderlag som hjälper både verksamhet och politik att avgöra om ett projekt ens ska startas.

Finns det exempel på projekt där projektmodellen tillämpas idag?

Ja, det finns ett antal projekt där projektmodellen implementeras successivt:

  • Konserthuset – kommunen planer att bygga om Konserthuset under 2025–2026. I det projektet behandlas förstudien på kommunstyrelsens sammanträde den 12 mars 2025.
  • Hantverkarstugan – kommunstyrelsen beslutade att godkänna förstudien men att inte gå vidare med projektering.
  • Kärrhöken 4–5, S1 och Havsmåsen 3–4 –kommunstyrelsen har godkänt förstudien inför planarbete i centrala Grästorp på fastigheterna Kärrhöken och Havsmåsen, och gett förvaltningen i uppdrag att ta fram detaljplan för området
  • Södergatans utformning – ett förstudiematerial om gestaltning har presenterats för kommunstyrelsen, som utökade förstudieuppdraget till att även omfatta trafiklösningar, gestaltning, underliggande ledningsnät samt investeringskostnader utifrån föreslagna åtgärder. När detta är färdigt kommer kommunstyrelsen att på nytt ta ställning till hur kommunen ska gå vidare med Södergatans utformning.

Innan ärendena tas upp i kommunstyrelsen har de först diskuterats och godkänts i samhällsutvecklingsutskottet.

Vem fattar besluten när man arbetar enligt projektmodellen?

Det beror på vem som äger projektet. Är det ett projekt som ligger i investeringsplanen, som är politiskt beslutat, så är det kommunstyrelsen som fattar besluten i modellens beslutspunkter. Om det är ett projekt som exempelvis kommunledningsgruppen äger, är det de som fattar besluten. Projektmodellen är helt enkelt en arbetsmetod som tillämpas både inom förvaltningen och i politiken.