Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 16 december 2024

Invånarna i Skaraborg gynnas när kommunerna samverkar

I tio år har de sex kommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara samverkat kring frågor inom det som internt kallas för V6.

Syftet med samverkan mellan kommunerna i västra Skaraborg är att vi tillsammans förbereder oss för att möta framtidens krav och utmaningar samt skapar en större nytta för medborgarna. Genom att de sex samverkanskommunerna har förenat resurser och kompetenser inom utvalda områden för att effektivisera olika insatser når vi både kostnadsbesparingar och kan ge en bättre service.

"Samverkan har gett den enskilda kommunen bättre möjligheter att möta strategiska utmaningar inom de utpekade samverkansområdena, än om vi arbetat var för sig. De kompetensnätverk som bildats i samverkan ger bra möjligheter till dialog mellan kommunerna. Dialogen skapar nya idéer vilket är till nytta för utvecklingen av våra kommuner", säger Jerker Andersson Liljestrand, kommundirektör i Götene kommun sedan 2013, som var med vid starten av V6-samverkan.

Tillsammans har kommunerna omkring 100 000 invånare, vilket går att jämföra med en medelstor svensk stad. Kommunal service och goda välfärdstjänster kräver kvalificerad personal och på arbetsmarknaden kommer konkurrensen om arbetskraften att öka. Vissa kompetenser kan också vara svåra att upprätthålla i en enskild kommun. Tillsammans är förutsättningarna bättre i kommunernas strävan att vara attraktiva arbetsgivare.

När samverkar vi?

Konkreta exempel där samverkan har gett god effekt är det nybildade kommungemensamma lönecentret, upphandlingsenheten, ledarutvecklingsprogram samt energirådgivning. Det sker också samverkan i mindre konstellationer inom V6, där en del kommuner köper tjänster inom bland annat miljö och hälsa och bygglovshantering av en annan kommun inom V6, eller där man delar på tjänster för kommunjurist, inköpssamordning och säkerhetssamordning.

"Energi- och klimatrådgivningen finansieras av Energimyndigheten. Utan samverkan i V6 skulle tjänsten inte finnas kvar i alla kommuner då det i så fall skulle krävas motfinansiering av kommunen. Vi kan genom samverkan bibehålla en hög servicenivå i samtliga kommuner och framtaget material används effektivare", berättar Thomas Skagenborg, energi- och klimatrådgivare i V6-kommunerna.

En viktig del är att samverkan bidrar till att vi ekonomiskt kan ge invånarna i kommunerna större nytta för pengarna, och att vi på bättre sätt kan använda spetskompetenser bland våra medarbetare.