Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 25 oktober 2024

Grästorp leder vägen för snabbare cykelvägar

Igår invigdes den nya gång- och cykelvägen mellan Grästorp och Flakeberg, en efterlängtad satsning som nu binder samman orterna på ett tillgängligare och mer hållbart sätt.

Invigningen lockade många cykelentusiaster, som tillsammans med kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen deltog i en gemensam cykeltur för att markera öppningen. Flera cyklister slöt upp längs vägen och invigningen blev en festlig och trivsam sammankomst på plats i Flakeberg.

"Det är verkligen roligt att vi är så många här idag, gång- och cykelvägen är efterlängtad", sa kommundirektör Eva Dahl. Hon betonade hur viktig den nya vägen är för att underlätta rörelsefriheten i kommunen, både för invånare och besökare. "Den knyter ihop vår kommun och gör det lättare att röra sig fritt – att cykla och gå mer", fortsatte hon.

Kortare process då kommunen byggt själva

Det som gör gång- och cykelvägen mellan Grästorp och Flakeberg speciell är sättet den byggdes på. Istället för att gå via Trafikverket och den regionala infrastrukturplanen har kommunen själv genomfört det mesta i projektets olika faser och därmed kunnat färdigställa cykelvägen både snabbare och billigare än jämförbara projekt.

"Vi har hela tiden haft en nära och bra kontakt med Trafikverket, vilket varit avgörande för projektet och där alla dragit nya lärdomar", säger Erica Olson, samhällsplanerare i Grästorps kommun.

Att gå via den regionala infrastrukturplanen är en långsam och dyr process, men genom att kommunen själv genomförde alla delar gällande utredning, projektering och utförande kunde processen kortas ner och anpassas till Grästorps behov. Detta innebär inte bara att det gick snabbare, utan också att kostnaderna för projektet blev lägre än vid ett vägbygge helt via Trafikverket.

Erfarenheterna från Grästorp har redan väckt intresse från andra kommuner och kommunalförbund. Flera har hört av sig för att lära sig mer om hur Grästorps processer för cykelvägen sett ut, och kommunen har även bidragit till ett kunskapsunderlag framtaget av Västra Götalandsregionen för att sprida lärdomarna.

Den nya cykelvägen är ett bra exempel på hur lokala lösningar kan vara både snabbare och billigare, samtidigt som de ger kommunens invånare och besökare större möjligheter till hållbara transporter.