Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 22 oktober 2024

ENOUGH IS ENOUGH

Den 25 november initierar Grästorps kommun, NSG och Grästorps Handel till en gemensam kampanj för att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och barn och våld i nära relationer.

Den 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Var med och ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och barn och våld i nära relationer.

Under hela dagen den 25 november kommer vi hissa flaggor, ta på t-shirts och mössor, sätta upp affischer och publicera budskapet på hemsidor och sociala kanaler. Fritt att även skapa egna initiativ under samma paraply.

Dagen avslutas med ett gemensamt fackeltåg från Kommunens hus till torget kl.17:45 som följs upp av en manifestation med musik och talare på torget kl.18:00 - 18:30.

  • Fackeltåget avgår från kommunens hus kl.17:45 till torget.
  • Lyssna till Marie Ekman - Ordförande Kvinnohuset Tranan, Robert Fransson - kommunstyrelsens ordförande och Eva Dahl - kommundirektör som håller tal på torget från kl.18:00.
  • Fantastiska GAEYA ger oss en musikupplevelse i samband med manifestationen.

Bakgrund

ENOUGH IS ENOUGH är en kampanj vars syfte är att ta ställning mot mäns våld mot kvinnor och barn och våld i nära relationer. I år lyser det gul-svarta budskapet i Grästorp den 25 november där Grästorps kommun, näringsliv, föreningsliv, skola och privatpersoner står tillsammans - ENOUGH IS ENOUGH!

ENOUGH IS ENOUGH har färgerna gult och svart för att förstärka att meddelandet är allvarligt och att situationen är farlig. Biologiskt reagerar vi på färgkombinationen svart/gult som fara, eftersom det finns överallt i naturen omkring oss som exempelvis getingar och ormar. För den observante är bokstäverna likt ett Alfapet med 112 som hemligt tecken. Likt en kvinnas rop på hjälp.

Varför gör vi detta?

Sverige rankas som ett av de mest jämställda länderna i världen, men trots det kvarstår mäns våld mot kvinnor som ett av våra allvarligaste samhällsproblem. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har en fjärdedel av alla kvinnor någon gång blivit utsatta för våld av en nuvarande eller tidigare partner.

Samtidigt är mörkertalet stort, eftersom det är särskilt svårt att berätta eller anmäla när gärningspersonen är en närstående.

Även om både män och kvinnor drabbas av våld i nära relation, är kvinnor ofta utsatta i större utsträckning. Våldet mot kvinnor i dessa relationer tenderar att vara både grövre och mer återkommande. I genomsnitt dödas 14 kvinnor i Sverige av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation.

Barn har rätt till skydd

Barn som lever i en våldsam hemmiljö betraktas som brottsoffer på samma sätt som den utsatta vuxna föräldern. Ofta blir även barn direkt utsatta för våld.

Barn har enligt barnkonventionen rätt till skydd från alla former av våld och övergrepp. I Sverige finns dessutom ett särskilt barnfridsbrott, vilket gör det straffbart att låta ett barn bevittna våld i en nära relation.