Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 14 oktober 2024

Rapport från kommunstyrelsens sammanträde den 9 oktober

På kommunstyrelsens sammanträde den 9 oktober beslutade man bland annat om skattesats, fastighetsköp och avfallstaxa.

Skattesats för 2025

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige en oförändrad skattesats på 21,99 procent inför nästkommande år.

Köp av Kärrhöken 5

Ett enigt kommunstyrelsen beslutar att köpa fastigheten Kärrhöken 5 av Grästorps Fastigheter AB. Frågan har varit uppe tidigare, och då gav kommunstyrelsen förvaltningen i uppdrag att undersöka och redovisa underlag så som ekonomiska konsekvenser samt förutsättningar ur ett samhällsbyggnadsperspektiv.

När kommunen köper fastigheten innebär det att kommunen har rådighet över platsens framtida utveckling, och planläggning av platsen kan göras helt på kommunägd mark. Förvaltningen håller på att färdigställa en förstudie över Kärrhöken 5 samt Havsmåsen 3 och 4, som ska ligga till grund för planutveckling av ytan.

Den kortsiktiga planen för fastigheten är att riva den, asfaltera ytan och använda den som parkeringsplats. Underlag för upphandling av rivning finns, och ambitionen är att huset på Kärrhöken 5 ska rivas så fort som möjligt.

Ny värdkommun för Platåbergens Geopark

Nu tar Skara kommun över som värdkommun för Platåbergens Geopark.

"Grästorp har varit en stolt värdkommun sedan 2017, men Platåbergens Geopark har vuxit och behöver vara i en större organisation", säger Maria Toll, kommunalråd och 1:a vice KSO.

Nytt samverkansanvtal avseende lokalt folkhälsoarbete

Med start 2025 anställer kommunerna själva sin folkhälsostrateg, ett uppdrag som tidigare legat på regionen. Tjänsten delfinansieras av regionen till 50 procent. Grästorp och Essunga kommuner samverkar i frågan och rekryterar tillsammans en folkhälsostrateg som ska arbeta 50 procent i vardera kommun.

Delårsrapport 2024

Delårsrapporten för år 2024 bordläggs och kommer att behandlas på kommunstyrelsens sammanträde den 6 november. Förvaltningen genomför just nu ett stort arbete där man ser över sina processer, vilket gjort att arbetet med delåret dragit ut på tiden.

"Vi fokuserar på kvaliteten i rapporten så vi får ett bra underlag med oss in i budgeten för 2025", säger Robert Fransson, kommunalråd och KSO.

Ny avfallstaxa

Den nya avfallstaxan har samordnats med Avfall och Återvinning Skaraborg, ett kommunalförbund där Grästorp är en av 13 medlemskommuner. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta den nya taxan, som innebär i stort sett oförändrade avgifter i Grästorp, förutom en liten sänkning gällande hämtningsavgift för småhus.

Medborgarförslag om fler parkbänkar

Kommunstyrelsen ställer sig bakom ett medborgarförslag angående fler parkbänkar runt promenaderna och gångvägarna runt Kommunens hus.

"Fler äldre skulle orka ta en promenad om man vet att man kan stanna och vila", står det i förslaget. - Ett bra initiativ för folkhälsan, tycker kommunstyrelsen.

Läs hela protokollet

Kallelser och protokoll i sin helhet publiceras på kommunens hemsida.

Länk till kallelser och protokoll