Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 25 september 2024

Välkommen till Grästorps första prepper-mässa!

Den 20 oktober bjuder Grästorps kommun och Flo-Sals bygdegårdsförening in till en inspirerande och lärorik prepper-mässa, där invånare i alla åldrar får möjlighet att lära sig mer om hemberedskap och hur man kan rusta sig för olika typer av krissituationer.

Mässan hålls i Flo-Sals bygdegård mellan klockan 11-14, och erbjuder en rad aktiviteter och föreläsningar för både stora och små. Bland annat kommer du kunna lära dig om hur du odlar och förvarar egenproducerad mat, vad som bör finnas i din krislåda, hur du får information vid en kris och vart du hittar vatten i nödsituationer. Barn som besöker mässan kan också få lära sig att använda karta och kompass.

På plats finns representanter från Civilförsvarsförbundet, kommunens säkerhetssamordnare, Hemvärnet och många fler, som kommer att dela med sig av sina bästa tips för att förbättra din hemberedskap.

"Bygdegårdarna är viktiga knytpunkter i vår kommun, och flera av dem har börjat fundera på vilken roll och funktion de skulle kunna ha vid olika former av krissituationer. Den här typen av engagemang är viktiga för oss som kommun att ta vara på, och vi behöver också hålla igång dialogen kring hur vi kan hjälpas åt att tillsammans uppmuntra till en god beredskap, både i våra hem och på en gemensam nivå", säger Sofie Skalstad, näringslivs- och landsbygdsutvecklare i Grästorps kommun.

Hemberedskap är ett hett ämne, och oavsett om det handlar om ett längre strömavbrott, vattenbrist eller samhällsstörning, är hemberedskap en nyckel till att kunna hantera olika krissituationer och att tryggt kunna ta hand om sig själv och sina närmaste. Genom att öka vår egen förmåga att klara oss utan hjälp under en tid, bidrar vi också till att avlasta samhället och skapa en mer hållbar krisberedskap för alla.

"Det finns ett intresse bland många att förstå vad som ska göras om något händer, och vi ser bygdegårdarna som en plats för folkbildning, gemenskap och trygghet, som noder på landsbygden - för både barn och vuxna. Mässan är en chans att skapa mer trygghet och kunskap på både lång och kort sikt, men framför allt är den också en trevlig dag tillsammans i bygdegården", säger Sofia Jessen, styrelseledamot i Flo-Sals bygdegårdsförening.

Information och tillgänglighet

Tid och plats: 20 oktober klockan 11-14 i Flo-Sals bygdegård. Enklare lunch och fika finns att köpa.

Hitta till Flo-Sals bygdegård: Bygdegården ligger i Flo, vid rondellen Smärgels kurva, väg 44 i Grästorps kommun.
Kartlänk: https://maps.app.goo.gl/ddpZXJv6Cc1Ydy8T8 Länk till annan webbplats.

Parkering finns i nära anslutning till bygdegården. Bygdegården är handikappanpassad.

Välkomna!