Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 13 september 2024

Grästorp prisas som en guldkommun i vårdprevention

Grästorps kommun har fått utmärkelsen Guldkommun av Senior alert, och är en av 30 kommuner i Sverige som klarat de höga kriterierna i arbetet med vårdprevention inom äldreomsorg.

Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används för att minska risken för vårdskador bland äldre. Genom att analysera och åtgärda riskfaktorer som fallskador, trycksår, viktnedgång, munhälsa och urininkontinens, bidrar verktyget till att förbättra vårdkvaliteten för äldre.

En viktig del av utvärderingen handlar om att mäta hur stor andel av äldre på kommunens boenden som genomgår riskbedömningar. Genom systematiskt förebyggande arbete har Grästorps äldreboenden, Vistegården och Hallers väg, nått en täckningsgrad på över 90 procent och i över 75 procent av dessa fall har bakomliggande orsaker utretts och åtgärder vidtagits, vilket uppfyller de krav som ställs för att bli en Guldkommun.

- Vi är väldigt stolta och glada över den här utmärkelsen. Vi har under många år jobbat med kvalitetsregistret Senior alert och skapat en struktur i det förebyggande arbetet. Att arbeta förebyggande är viktigt för att öka hyresgästernas välbefinnande och den här utmärkelsen visar på det fina teamarbete som omsorgspersonal, sjuksköterskor, rehabpersonal och enhetschefer gör, säger Jessica Boderos, enhetschef inom äldreomsorgen.