Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 3 september 2024

Grästorps kommun tar över Södergatan

I dagarna kom beskedet från regeringen: Grästorps kommun tar över ansvaret för Södergatan.

Överlämningen gäller väg 47 mellan södra cirkulationsplatsen, rondellen vid förskolan Äventyret, fram till korsningen vid väg 2544 mot Trökörna, där Grästorps kommun nu står som väghållare.

"Det här är ett viktigt och efterlängtat steg i arbetet med att leda den tunga trafiken runt Grästorp", säger Robert Fransson, kommunalråd.

Processen med att få ta över väghållningsansvaret för Södergatan har pågått länge, och även om den juridiska överlämningen nu är slutförd så återstår den praktiska överlämningen från Trafikverket, med bland annat besiktning och iståndsättning, alltså att vägen ska hålla ett godtagbart skick i fråga om asfalt, diken och annat.

Parallellt med processen att få ta över väghållningsansvaret för Södergatan har arbetet med en förstudie för Södergatan pågått. Här har Grästorps kommun tillsammans med en arbetsgrupp från NSG sett på hur Södergatan kan göras om utifrån trafiksäkerhet, framkomlighet, gestaltning och attraktivitet. Frågan har också tagits upp i workshop-format på kommunens medborgarråd. Förstudien är i sitt slutskede, och därefter ska Södergatan projekteras och delas in i etapper, innan politiken ger grönt ljus.

Robert Fransson fortsätter:

"Men även om vi nu juridiskt är väghållare för Södergatan så återstår det mycket arbete innan vi faktiskt är i mål med omledningen, det krävs vidare dialog med Trafikverket kring ansvar och genomförande av ett förbud mot tung trafik samt en hel del administrativt arbete."