Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 18 juni 2024

ÖP2045 är antagen

På måndagens sammanträde antog kommunfullmäktige den nya översiktsplanen för Grästorps kommun, ÖP2045. Översiktsplanen är grundläggande för kommunens verksamhet. Den ska avspegla den politiska uppfattningen om hur mark- och vattenområden ska användas, samt hur den byggda miljön ska utvecklas, användas och bevaras.

ÖP 2045 berättar hur hela kommunen, både tätort och landsbygd, ska utvecklas i den fysiska miljön fram till år 2045. Med utgångspunkt i nuvarande och framtida invånares bästa och med fokus på hållbarhet ska Grästorps kommun fortsätta utvecklas och växa. Utveckling av befintliga kvaliteter är lika viktigt som att välkomna förändring.

Ambitionen har varit att skapa en översiktsplan med fokus på att Grästorp ska kunna växa och blir fler invånare, med en tydlig utgångspunkt i Grästorps vision "Vi välkomnar framtiden, vi välkomnar förändring, vi välkomnar dig" samt befolkningsmålet om att bli 6 500 invånare år 2045.

"Grästorp ligger mitt i regionen, och vi vill fortsätta vara en attraktiv boendekommun, samtidigt som den nya översiktsplanen också hjälper oss att utöka vår verksamhetsmark. På så sätt kan vi stärka näringslivet och öka antalet arbetstillfällen." säger Robert Fransson, kommunalråd och KSO.

Sedan den gamla översiktsplanen antogs har det kommit nya regler om bland annat redovisning av klimatanpassningsåtgärder, något som Grästorps kommun arbetat aktivt med i den nya översiktsplanen.

ÖP2045 finns att läsa digitalt, något som också blir ett krav för översiktsplaner inom några år. Kartorna går att zooma i, och via de tekniska länkarna klickar man sig enkelt mellan text och karta.

Under processen med att ta fram den nya översiktsplanen har många dialoger, workshops och samråd hållits, där både invånare, föreningar, elever och företagare varit med och tyckt till.

"Vi har fått ett stort gensvar när vi arbetat med översiktsplanen, och alla synpunkter som kommit in från engagerade grästorpare har varit till väldigt stor hjälp. Vi vill verkligen rikta ett stort tack till alla som på ett eller annat sätt engagerat sig i framtagandet av översiktsplanen - vi utvecklar Grästorp tillsammans." säger Maria Toll, kommunalråd.