Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 17 juni 2024

Totalförsvarsdagen 2024

Andreas Gustavsson, säkerhetssamordnare för Vara, Grästorp och Essunga kommuner och Erik Lindström, stabsofficer.

Under torsdagen genomförde Essunga, Grästorp, Lidköping och Vara kommuner en totalförsvarsövning tillsammans med Polismyndigheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Räddningstjänsten Skaraborg, Västra Götalandsregionen och Militärregion väst.

Temat för övningen var utrymning, mottagande och inrymning och baserades på ett fiktivt scenario där delar av kommunerna snabbt behövde utrymmas, och där andra kommuner fick stå som mottagare.

Kommunledningar och tjänstepersoner från de olika aktörerna fanns på plats för att samverka, samarbeta och testa sina krisplaner mot de givna scenarierna som genomfördes i flera steg under dagen då övningen flyttade från kommun till kommun.

Andreas Gustavsson, övningsledare för dagen och säkerhetssamordnare i säkerhetsorganisationen för Vara, Essunga och Grästorp är nöjd med dagen.

"Det har gått bra, alla har fått känna på stressen och känslorna med ett scenario där en stor mängd kommuninvånare ska utrymmas och förflyttas. Kommunerna får testa sin beredskap och sin samverkan, och att ha med flera olika aktörer ger ett bra helhetsperspektiv, där man kan ställa frågor direkt till varandra utifrån det givna scenariot."