Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 3 juni 2024

Rapport från kommunstyrelsens sammanträde den 29 maj

Den 29 maj hade kommunstyrelsen strategidag, pratade planprogram, lokalförsörjningsplaner och driftformer.

Kommunstyrelsen utses av kommunfullmäktige och ansvarar för att det som kommunfullmäktige beslutar genomförs, följs upp och utvärderas. Kommunstyrelsen har också ansvar för kommunens utveckling i stort och måste kunna överblicka kommunens verksamhet och ekonomi både på lång och kort sikt. På sammanträdet den 29 maj diskuterades bland annat följande punkter:

Strategidag

På förmiddagen hade kommunstyrelsen strategidag. Där tog man upp resultatet från kommunfullmäktiges strategidag i mars i år och diskuterade tillsammans med tjänstepersoner om hur vi tillsammans framtidssäkrar Grästorp utvecklar en ännu mer attraktiv kommun. Vad ska politik och verksamhet fokusera på, och vad säger de ekonomiska prognoserna om framtida resurser?

Lokalförsörjningsplan och driftform för bostäder för äldre och funktionshindrade

För att kunna arbeta strategiskt med lokaler och lokalförsörjning har en lokalförsörjningsplan tagits fram, som nu antagits av kommunstyrelsen. Planen anger verksamheternas lokalbehov på lång sikt baserat på bland annat befolkningsprognoser och underhållsbehov. I samband med att kommunen också startat ett kommunalt fastighetsbolag ser man också över driftformen för bostäder för äldre och funktionshindrade, där många av fastigheterna idag ägs av den kooperativa hyresrättsföreningen Trygga Hem. Här gav kommunstyrelsen förvaltningen i uppdrag att utreda framtida driftsform för bostäder för äldre och funktionshindrade.

"Här behöver vi arbeta med ett långsiktigt strategiskt tänk för att möta verksamheternas och våra kommuninvånares behov på ett så effektivt och bra sätt som möjligt", säger Robert Fransson, kommunalråd och KSO.

Planprogram Skubbet

Kommunstyrelsen gav förvaltningen i uppdrag att ta fram ett planprogram för Skubbetområdet. Ett planprogram anger de stora penseldragen för ett område, och skapar förutsättningar för nya detaljplaner och exploateringar. Planprogrammet föreslås bland annat undersöka möjligheten för verksamheter, handel, friluftsliv, idrott och bostäder på det cirka 100 hektar stora Skubbetområdet.

Robert Fransson, kommunalråd: "Skubbetområdet är ett viktigt område för oss och för alla grästorpare. Möjligheterna för rekreation och för friluftsliv ska inte tas bort, det är oerhört viktigt att behålla de gröna stråken. Men vi ser många möjligheter att utveckla Skubbet-området, och ett planprogram är en viktig start. Dessutom har Grästorp ett stort behov av verksamhetsmark."

Budgetuppföljning tertial 1

"Uppföljningen visar att vi ligger i linje med budget detta tuffa år. Det finns givetvis olika osäkerhetsfaktorer - några snöfall mer under vintern eller en trasig maskin innebär stora budgetposter för en liten kommun - men tack vare att vi har en stabil ekonomisk grund att stå på så är vi inte oroliga", säger Robert Fransson, kommunalråd.