Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 7 mars 2024

Årskurs 7 pratar gymnasieprogram

Alma Käll, Åsa Malmgren, studie- och yrkesvägledare och Simon Niska

Vad är egentligen meritvärde? Och vilka är gymnasieprogrammen som man har att välja på?

I veckan har studie- och yrkesvägledare Åsa Malmgren varit ute bland årskurs 7 på Nya Centralskolan för att prata om just detta:

"Även om gymnasievalet ligger ett par år framåt i tiden så är det bra att börja bekanta sig med gymnasieprogrammen redan nu, att få en uppfattning om hur betyg och meritvärden fungerar och få syn på vilka faktorer som påverkar våra val," säger Åsa.

Just det fria valet är något som diskuteras på andra träffen - är det verkligen så fritt som man tror? Både kön, social bakgrund och intresse styr våra val, och det är något som det är bra att vara medveten om. Det är också bra att ge sig själv gott om tid inför gymnasievalet, att kanske börja fundera redan nu. Om man har ett mål att sikta mot kan det vara lättare att känna motivation för skolarbetet och lite lättare att nå ett meritvärde som räcker till för att komma in på sitt förstahandsval.

"Men oavsett vilket program man så småningom väljer på gymnasiet så får man grundläggande högskolebehörighet, det är bra att känna till," säger Åsa.

Med på lektionen finns också Alma och Simon som båda gick ut gymnasiet förra året. De berättar att det är stor skillnad mellan högstadiet och gymnasiet, man måste ta mycket mer eget ansvar på gymnasiet. Både för att läsa, göra läxor och för att komma i tid. Båda två gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, men med olika inriktning. Nu jobbar de, och tycker att det är skönt med lite arbetslivserfarenhet innan de pluggar vidare.

Vill du ha mer information inför gymnasievalet?

Besök https://utbildningsguiden.skolverket.se/ Länk till annan webbplats.