Dela sidan på sociala medier

Artikeln publicerades 4 juli 2017

Andreas Engelin räddade livet på 17-årig drunknad man

Andreas Engelin från Trollhättan hjälte under drunkningsolycka.

Sidan uppdaterad 5 juli kl. 13:39

Tillståndet för den 17-årige ensamkommande unge man som igår vid 12-tiden vara nära att drunkna vid badstranden Gaddesanna vid Vänern mår efter omständigheterna bra.

Mannen fördes medvetslös till Näl där han sövdes ner, röntgade och har låg i respirator under natten men väcktes under onsdagsmorgonen.

- Han är väldigt omtöcknad, kan prata men mår bra och har just varit på toaletten, säger Pernilla Hellgren, intensivvårdssköterska, på Näl. Under förmiddagen kommer han flyttas från intensivavdelning till vårdavdelning.

Drunkningsolyckan inträffade vid badplatsen Gaddesanna vid 12-tiden under tisdagen där 28 ungdomar från Grästorps kommuns ungdomsverksamhet 0514, elevhälsoteamet Team Agera och sommaraktiviteter för ensamkommande ungdomar åkt på sommarutflykt.

Av okänd anledning hamnade 17-åringen under vattnet. Den livlösa och nedkylda mannen drogs upp på en närliggande stenhäll av sina kompisar 20 meter från land. Därefter påbörjades hjärt- och lungräddning av utbildad personal som var på plats. Därefter tog Andreas Engelin över livräddningen tillsammans ytterligare en utomstående som skyndat till platsen efter att de hört ropen på hjälp.

-Jag reagerade instinktivt, säger Andreas Engelin som nyss hade anlänt till badplatsen för att tillbringa eftermiddagen i solen med sina barn när olyckan inträffade. Eftersom han nyligen gått en Hjärt- och lungräddningskurs med Trollhättan idrottsförening där han är idrottsledare, visste han precis hur han skulle agera.

- Tillsammans tömde vi mannens vattenfyllda lungor och turades om att ge hjärt- och lungräddning fram tills Räddningstjänsten kom, säger Andreas Engelin som är glad över att 17-åringen överlevde olyckan.

Totalt fanns sex personal från Grästorps kommun på plats där alla utom en gått HLR-utbildning.

Sandstranden fick utrymmas för att helikopter med läkare och skötare skulle ha möjlighet att gå ner på platsen. Men helikoptern återkallades hem igen, enligt Jonas Gustafsson, inre befäl, Närf.

Under den frivilliga sommarskolans program ingår bland annat badutflykter.

- Jag vill ge en stor eloge till alla som var med under livräddningsförsöken på 17-åringen. Utan insatsen hade det aldrig gått så bra som det gjorde, säger Carina Bryngelfors, enhetschef för boende- ensamkommande.

Samtliga föräldrar kontaktades.

Jourteamet Team Agera kopplades in och en kriscentral är upprättades för de inblandade ungdomarna i Grästorp för krissamtal.

En krisgrupp samlades direkt efter händelsen i kommunhuset för att upprätta en kriscentral.

Utförlig information sker löpande här på facebook och på hemsidan grastorp.se